Yapay zeka destekli sistemlerle yol güvenliğini artırmak mümkün

Trafik Kazaları Dünya Genelinde Önemli Bir Sağlık Sorunu

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından 2023 raporuna göre, her yıl yaklaşık 1,19 milyon kişi trafik kazaları sonucunda hayatını kaybediyor.

Kazalarda yaşamını yitirenlerin büyük bir kısmı, %66’sını 18-59 yaş aralığındaki bireyler oluşturuyor. Trafik kazaları, 5-29 yaş aralığındaki insanların ölüm nedenlerinde ilk sırayı almaya devam ediyor.

2005 yılında Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu kararı ile Kasım ayının 3. pazar günü, “Trafik Kazalarında Hayatını Kaybedenleri Anma Günü” olarak belirlendi.

1999 yılında “Küresel Yol Güvenliği Ortaklığı”nın (GRSP) Kurulmasıyla birlikte trafik kazalarının dünya çapında “insan kaynaklı bir sağlık krizi” olarak kabul edildiğini belirten GRSP Üst Yöneticisi David Cliff, konuyla ilgili AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

“Hızın Kritik Önemi: Hayatta Kalınabilir Seviyelerde Tutulması”

Trafik kazalarının önlenebilir olduğunu vurgulayan Cliff, dünya genelinde yol güvenliğinin endişe verici düzeylere ulaştığını ifade etti.

Cliff, “Her yıl dünya genelinde yaklaşık 1,19 milyon insan trafik kazalarında hayatını kaybediyor ve 17,8 milyon kişi ciddi şekilde yaralanıyor.” şeklinde konuştu.

Hataları azaltacak ve kazaların sonuçlarını minimize edecek şekilde tasarlanmış bir sistem ile kazaların azaltılabileceğini söyleyen Cliff, “İnsanlar hata yapabilir, bu nedenle sistem bu hataları en aza indirecek şekilde oluşturulmalıdır.” dedi.

Trafiği tehlikelerden arındırmak ve kazaları önlemek için alınan tedbirlerin sadece küçük değişiklikler olmadığını, “bütün sistemde büyük revizyonların gerekliliği”ni belirten Cliff, trafik kazalarının tek bir nedene bağlı olmadığını dile getirdi.

Cliff, “Kesin olarak bildiğimiz bir şey varsa, o da hızın, kaza olasılığını ve kaza sonucundaki şiddeti belirlediğidir. Çarpışma anındaki hız ne kadar yüksekse, ciddi yaralanma veya ölüm tehlikesi de o kadar artar. Bu sebeple hız, hayatta kalınabilir seviyelerde tutulmalıdır.” şeklinde konuştu.

Ayrıca, “Kaza” yerine “çarpışma” kelimesini tercih ettiklerini belirten Cliff, kazaların öngörülemez olabileceğini ancak çarpışmaların engellenebileceğine inandıklarını söyledi.

Yapay Zeka Teknolojileri Yol Güvenliğini Artırabilir

Cliff, trafik kazalarının önlenmesinde yapay zekanın önemine dikkat çekerek, yapay zekanın yol güvenliğini artırmak ve kazaları engellemek için çeşitli biçimlerde kullanılabileceğini söyledi.

Araçlarda bulunan atomik fren sistemlerinden yapay zeka uygulamalarının, yayalara çarpma riskini azaltabileceğine işaret eden Cliff, Akıllı Hız Yardımı (ISA) sisteminin sürücülere hız sınırlarına uyum sağlamalarına yardımcı olabileceğini belirtti.

Yapay zeka teknolojilerinin, trafikte gerçekleşen ciddi kazalarla ilgili verilerin analizinde rol oynayabileceğini ifade eden Cliff, trafik akışını izlemek için kullanılan yapay zekanın, çarpışma riskini azaltmak amacıyla hız sınırlarının ayarlanmasına yardımcı olduğunu vurguladı.

Çin ve Brezilya gibi yüksek nüfuslu ülkelerde trafik kazalarında ölüm oranlarının %10 ila %23 azaldığını belirten Cliff, Hindistan ve ABD’de ise %2 ila %33 arasında artış olduğunun altını çizdi.

DSÖ raporuna göre, dünya genelinde kaydedilen ölümlü trafik kazalarında 2010’dan bu yana %5’lik bir azalma görülse de hala hedeflere ulaşılamadığına dikkat çekildi.

Dünya genelinde trafik kazalarının önlenebilmesi için çeşitli tedbirler alınsa da sorunun çözümü için daha fazla çalışma gerektiği belirtildi.

KAYNAK: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir