MEB’in mesleksel eğitim seminerleri, birinci kere özel okulda vazifeli öğretmenlerin de kullanımına açıldı.
Bakan Özer, 1-9 Eylül tarihleri ortasında gerçekleştirilen yaz periyodu mesleksel çalışma programının başlaması hasebiyle görüntü bildiriyle öğretmenlere hitap etti.
Yeni bir eğitim öğretim yılına başlamanın memnunluk ve heyecanı içinde olduğunu belirten Özer, okullarda yeni eğitim yılına, bu yıl da yüz yüze başlanmasından duyduğu memnuniyeti lisana getirdi.
Öğretmenlerin güçlü olmasında, mesleksel bilgi ve marifetlerin yanında toplum içindeki statü ve özlük haklarının da kıymetli olduğuna işaret eden Özer, bu nedenle Bakanlık olarak öğretmenleri güçlendirmek, niteliklerini geliştirmek, motivasyonlarını yükseltmek için gerek mesleksel gelişim gerekse meslek boyutunda makul düzenlemeler yaptıklarını anlattı.
Bu kapsamda birinci olarak Öğretmenlik Meslek Kanunu’nu çıkardıklarını söyleyen Özer, 14 Şubat’ta yürürlüğe giren bu kanun ile öğretmenlerin Türk eğitim tarihinde birinci defa müstakil bir meslek kanununa kavuştuğunu anımsattı.

İLK OKUL TEMELLİ MESLEKSEL GELİŞİM PROGRAMI
Bakan Özer, Bakanlığın 1,2 milyon öğretmeni ile devasa bir aile olduğunu tabir ederek, “Her bir öğretmenimizin muhtaçlıkları, beklentileri, ilgi alanları doğal olarak birbirinden farklıdır. Merkezi ve makul mevzulara yönelik bir eğitimle, bu muhtaçlık ve beklentilere karşılık vermenin ve tüm öğretmenlerimizi bu bağlamda eğitime katmanın zorluğu ortadadır” diye konuştu.
Bu nedenle Hizmet İçi Eğitim Yönetmeliği’ni tekrar ele aldıklarını ve yeni yaklaşımları hayata geçirdiklerini aktaran Özer, bu kapsamda Öğretmen Bilişim Ağını (ÖBA) kurarak öğretmen ve yönetici eğitimlerini ÖBA üzerinden yayınlamaya başladıklarını hatırlattı.
Özer, talepler dikkate alınarak birinci sefer okul temelli mesleksel gelişim programının geliştirildiğini, böylelikle öğretmenlerin muhtaçlık duyduğu eğitimi kendilerinin belirlediğini ve kendi okulunda, alanında uzman bireylerden bu eğitimi alma talihine kavuştuğunu aktardı.
Milli Eğitim Bakanı Özer, bir başka yaklaşımlarının da mesleksel gelişim toplulukları olduğunu belirterek, “Bu topluluklarda, öğretmenlerin meslektaşları ve eğitim vazifelileri ile buluşması sağlanmakta ve birbirlerinden öğrenerek uygulamaya dönük hünerlerinin geliştirildiği bir eğitim yaklaşımı sunulmaktadır.” dedi.
Yeni geliştirilen öğretmen-yönetici hareketlilik programının ise uygulama ve başarılarıyla örnek teşkil eden okulların ziyaret edilerek uygulamaların yerinde görülmesi ve öbür okullara yaygınlaştırılmasını sağlayacağını anlatan Özer, böylelikle düzgün uygulamaların yaygınlaştırılması, okullar ortasındaki muvaffakiyet farkının azaltılması ve öğretmenler ortasındaki iş birliğinin artırılmasının hedeflendiğini bildirdi.