Neuralink’in beyin çipi takılan ALS hastası video hazırladı

Neuralink İle Felçli Hastalar Artık Bilgisayar Kullanabilecek

Elon Musk’ın nöroteknoloji şirketi Neuralink, geliştirdiği beyin-bilgisayar arayüzü sayesinde felçli kişilerin beyin sinyalleriyle bilgisayar kullanmasına olanak sağlıyor. Çip, ALS hastalığı olan Bradford Smith’in beyin sinyalleriyle bilgisayar kullanabilmesine imkan tanıdı.

İletişim Yetisi Felçli Hastalar İçin Geri Kazanıldı

ALS hastalığı nedeniyle konuşma yetisini kaybeden Smith, Neuralink’in geliştirdiği beyin çipi sayesinde sesinin sentetik bir versiyonunu oluşturarak iletişim kurabiliyor. Bu sayede, Smith’in eski ses kaydına dayanılarak yapay zeka kullanılarak iletişim becerileri bir dereceye kadar geri kazanıldı.

ALS hastası Smith, beyin implantını günlük yaşamında nasıl kullandığını gösteren bir video yayınladı. Video, Neuralink aracılığıyla düzenlenen ilk beyin-bilgisayar arayüzü videosu oldu.

Smith, videoda çip sayesinde bilgisayar imlecini kontrol ettiğini ve motor korteksindeki çipin beyin sinyallerini yorumlayarak hareket ettirdiğini açıklıyor. İlk başta elini kullanarak denemeler yapan Smith, daha sonra dilini ve çenesini kullanmanın daha etkili olduğunu fark etti.

Neuralink ekibinin ziyareti sırasında Elon Musk, Smith’i arayarak çipin ailesi için önemli bir yenilik olduğunu dile getirdi. Smith, çip sayesinde çocuklarıyla video oyunları oynayabildiğini ve yaşadığı bu deneyimin kendisi için büyük bir dönüm noktası olduğunu ifade etti.

Related Posts

Okul Sporları Türkiye Okçuluk Şampiyonası Sivas’ta başladı

Okul Sporları Küçükler, Yıldızlar ve Gençler Türkiye Okçuluk Şampiyonası, Sivas’ta başladı. Yarın sona erecek şampiyonada, dereceye giren sporculara ödülleri verilecek.

Sutopunda Avrupa Şampiyonası biletini aldık

Sutopu Erkek Milli Takımı, 2026 Avrupa Şampiyonası’na katılma hakkı elde etti.

Müzik dinlerken tüylerin diken diken oluyorsa, beynin diğer insanlardan farklı çalışıyor olabilir

Müzik dinlerken bir anda vücudunuzun ürperdiğini, tüylerinizin diken diken olduğunu hissediyorsanız yalnız değilsiniz. ‘Frisson’ adı verilen bu his, beyninizin hem duygusal hem fiziksel düzeyde derin bir tepki verdiğini gösteriyor.

Perplexity Labs, AI destekli raporlama dönemini başlattı

Yapay zeka destekli arama motoru Perplexity, ücretli abonelere sunduğu yeni aracı Perplexity Labs’i duyurdu. Şirketin 20 dolarlık Pro abonelik planı kapsamında sunulan bu yeni araç, rapor, tablo, görsel ve interaktif uygulama üretimi gibi gelişmiş …

Zenith’ten 160. yıla özel saat üçlemesi

İsviçreli saat üreticisi Zenith, 1865 yılında Georges Favre-Jacot tarafından kurulduğunda ilhamını gökyüzünden aldı. Markanın adı, gök kubbenin en yüksek noktası olan “Zenith” kelimesinden geliyor. Mavi renk ise o günden bu yana Zenith’in simgesi …

Evrenin en güçlü parçacık çarpıştırıcıları galaksimizde saklı

Bilim insanları, evrendeki en güçlü parçacık çarpıştırıcılarının izini galaksimizde bulmuş olabilir.