Dünyada gitgide artan bu hastalık beyni tesirler ve hafıza kayıplarına neden olur. Beyin hücrelerinin düzgün çalışmasını engelleyerek niyet hallerini ve konuşmaları direkt olarak tesirler. Pekala Demans hastalığından kurtuluşun yolu ne? Yanıt kolay, sağlıklı beslenme… Uzmanlar bu besinleri tertipli olarak tüketirsek hafıza kaybının, yaşlanmanın önüne geçilebileceği ve demans hastalığından kurtulabileceğimizi söylüyor. İşte o besinler…
BEYNİ MÜDAFAANIN BİRTAKIM YOLLARI
Beynimizi faal tutmak ve hafızayı korumak için birçok yol kullanırız. Bunlardan kimileri bulmaca, sudoku ya da beyin jimnastiği aktiviteleri yapmak. Bunlar evet işi fayda fakat en değerli silahımız burada beslenme biçimimizdir.
HAFIZAYI KORUYOR VE GENÇLEŞTİRİYOR
Uzmanlar yaptıkları araştırmalarda bunama riskini azaltan en düzgün besinleri açıkladı. Bunların başında brokoli gelmekte. Bilhassa yaş ilerledikçe zihinsel fonksiyonlar yavaşlar ve birçok kavrama yeteneğimiz körelir.
BU BESİNLERİN YARARLARINI DUYUNCA ŞOK OLACAKSINIZ
Beyninizin tüm bu olumsuz tesirlerine rağmen birtakım tesirli yollar ile bunlar kökten çözülebilir. Yediğiniz yemeklerden ne kadar uyuduğunuza kadar tüm bu aktiviteler beyninizi tesirler. Lakin sebzelerin beyin sıhhati için ne kadar kıymete sahip olduğunu biliyor muydunuz?
BOL BOL ZERZEVAT TÜKETİN
Uluslararası Besin ve Sıhhat Bilgiler tarafından yapılan araştırmalarda, daha fazla zerzevat yemenin, yaşlandıkça doğal olarak meydana gelen bilişsel yeteneklerdeki kademeli düşüşü yavaşlatabileceğini gösteriyor.
Bütün sebzelerin katkıda bulunması mümkün olsa da, turpgiller (brassicaceae) familyasında olanlar, yüksek lif, folat, potasyum ve vitamin içeriği sayesinde ekstra yararlara sahiptir.
İşte hafızayı güçlendiren beyni koruyan besinler;
- YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER
- BAKLAGİLLER
- BALIK
- ÇİLEK
- BİTTER ÇİKOLATA
- KETEN TOHUMU
- KURUYEMİŞLER
DEMANS HASTALIĞININ BELİRTİLERİ
Demansın en besbelli belirtisi yeni alınan bilgilerin unutulmasıdır. Bunun haricinde bir kişinin, demans hastası olarak kabul edilmesi için aşağıdaki fonksiyonlardan en az ikisinde bozulma gözlenmelidir:
- Bellek,
- İletişim ve lisan,
- Odaklanma ve dikkat etme yeteneği,
- Muhakeme ve yargı,
- Görsel algı.
Kendinizde ya da yakınınızda hafıza meseleleri ya da üstte belirtilen düşünme hünerlerinde bir bozukluk gözlüyorsanız, nedeni belirlemek için en kısa müddette bir uzmana görünmeniz gerekir. Semptomlar geri dönüşümü olmayan bir demansı işaret etse de; erken teşhis, bir kişinin mevcut tedavilerden en düzgün biçimde faydalanmasını sağlar. Tıpkı vakitte gelecek için plan yapma konusunda size vakit kazandırmış olur.