15 yıllık diyaliz tedavisi organ nakliyle sona erdi

Kahramanmaraş’ta Diyaliz Tedavisi Gören Hastaya Böbrek Nakli Yapıldı

Kahramanmaraş’ta 15 yıldır böbrek yetmezliği nedeniyle diyaliz tedavisi gören 46 yaşındaki Yılmaz Abacı, bir genç kızın beyin ölümü sonucu bağışlanan böbreğiyle sağlığına kavuştu.

Merkez Dulkadiroğlu ilçesinde yaşayan ve 2010’da böbreklerinin iflas ettiğini öğrenen Abacı, o tarihten itibaren haftada üç gün diyaliz tedavisi almak zorunda kaldı.

18 yaşındaki genç kızın trafik kazası sonucu beyin ölümü gerçekleşince, bağışlanan böbreği başarılı bir şekilde Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesinde nakledildi.

“Hayatım Tamamen Değişecek”

Nakil sonrasında sağlığına kavuşan Abacı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendisini yeniden doğmuş gibi hissettiğini belirterek, 15 yıldır sabırla tedavisini sürdürdüğünü dile getirdi.

Abacı, nakil sürecini anlatırken, “Nakil için hastaneye davet edildiğimde çok sevindim ama ümidim azdı. Sırada dört kişi vardık. ‘Allah’tan ümit kesilmez’ diyerek sabırla bekledik. Çok şükür gerçekleşti, şimdi iyiyim, hayatım tamamen değişecek. Eşim, kardeşlerim ve tüm ailem çok mutlu oldu.” dedi.

Nakil sonrasında kendisini daha özgür hissettiğini ve sağlıklı bir yaşam sürmeyi umut ettiğini belirten Abacı, eşinin de hastalıkla mücadele sürecinde kendisine destek olduğunu vurguladı.

“Bağışlanan Organlar Üç Hastaya Umut Oldu”

KSÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Organ Nakli Birimi Sorumlu Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Sezgin Topuz da beyin ölümü gerçekleşen genç kızın bağışlanan organlarının üç hastaya umut olduğunu belirterek, “Alınan böbrekler ve karaciğer farklı illerdeki hastalara nakledildi. Üç gün sonra hastamızın sağlık durumu iyi ve birkaç gün içinde servise alınmasını planlıyoruz.” açıklamasında bulundu.

KSÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Ali İşler ise bu yıl toplam 8 organ nakli gerçekleştirdiklerini belirterek, “Organ bağışı sayesinde bir hastanın daha yaşama tutunması sağlandı. Bağışların artması önemli. Her bağış, bir hayat demektir.” ifadelerini kullandı.

(AA)

Related Posts

Genç yaşta ‘hipertansiyon’ tanısı alanlar dikkat

İleri yaş hastalığı olarak bilinen yüksek tansiyon diğer adıyla hipertansiyon, genç yaşlarda da görülebiliyor. Uzmanlar, erken yaşlarda görülen tansiyon vakaları için önemli uyarılarda bulundu.

Çocuğunuzun bu davranışı aslında gizli bir yardım çağrısı olabilir

Çocuklar dünyayı oyunla keşfeder, duygularını oyunla ifade eder. Ancak bazen masum gibi görünen bazı oyunlar, aslında bir sorunun habercisi olabilir. Uzmanlar, ebeveynlerin “sadece oynuyor” diyerek göz ardı ettiği bazı davranışların, çocuğun gelişimiyle ilgili önemli sinyaller taşıyabileceği konusunda uyarıyor.

RSV’nin ekonomik yükü ile ilgili Türkiye’de ilk araştırma

Bebeklerde yaşamı tehdit eden şiddetli solunum yolu enfeksiyonlarına yol açan Respiratuar Sinsityal Virüs’ü (RSV) konu alan bu ilk raporun sonuçlarını Başkent Üniversitesi Sağlık Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Simten Malhan düzenlenen bir basın toplantısıyla açıkladı. Basın toplantısına katılan Hacettepe Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Bölümü Öğretim Görevlisi Prof Dr. Ateş Kara da RSV hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Strese Karşı 10 Etkili Adım

Strese karşı atılması gereken adımlar hakkında bilgi veren Uzm. Psikolog Jülide Unutmaz, önemli mesajlar verdi. 

Bel ağrısı nasıl geçer?

‘’Araştırmalar toplumun en az yüzde 80’inin yaşamlarının bir döneminde bel ağrısından şikayetçi olduğunu gösteriyor’’ diyen Op. Dr. Akkor bu yaygın sorunun nedenlerini ve tedavi
yollarını açıkladı.

Güvenli olmayan gıdalar nedeniyle her yıl 600 milyon insan hastalanıyor

Yakın Doğu Üniversitesi tarafından düzenlenen seminerde “Gıda Güvenliği Yönetiminin Uluslararası Boyutu” ele alındı. Güvenli olmayan gıdalar nedeniyle yaşanan hastalıklara dikkat çekilen seminerde akıllı tarımın önemi vurgulandı.