Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baki Remzi Suiçmez: ‘Meyve sebze fiyatları bu sene gıda arz açığı nedeniyle daha da yüksek olacak’

Zirai Don Felaketi Sonrası Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Hasar Tespit Raporu Bekleniyor

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, 10-14 Nisan arasında ülkenin çoğu yerini etkileyen zirai don felaketinin ardından Tarım ve Orman Bakanlığı’nın henüz bir hasar tespit raporu hazırlamadığına dikkat çekti.

Suiçmez, kiraz, fındık, kayısı gibi önemli ihracat ürünlerinde yüzde 90’lara varan zararlar olduğunu belirtti ve ek bütçe talebinde bulundu. Suiçmez şu ifadeleri kullandı:

“Meyve, sebze ve tarla ürünlerinde çok ciddi don zararı yaşadık”

“Son aylarda çok sayıda meyve, sebze ve tarla ürünlerinde ciddi don zararı yaşandı. Bakanlık henüz hasar tespit çalışmalarını açıklamadı. Üreticilerimizin acelesi var. Örneğin; fındık, kiraz, kayısı gibi en önemli ihracat ürünlerimizde yüksek zararlar meydana geldi. Bu durum, ihracattan elde ettikleri gelirlerle ayakta kalan çiftçilerimizi olumsuz etkileyecek.”

“Zaten Yüksekti, Daha da Yüksek Olacak”

Çiftçilerin devam edebilmesi için zararlarının karşılanması gerektiğini vurgulayan Suiçmez, meyve fiyatlarının artacağını ve gıda arz açığının önemli boyutlara ulaşabileceğini belirtti. Tarım sektöründe çözüm için acil adımlar atılması gerektiğini ifade etti.

“Sadece ‘İklim Kaynaklı Gıda Enflasyonu Var’ Demek Kolaycılıktır”

Suiçmez, zirai don ve dolu zararları yaşandığını ve bu durumun gıda enflasyonunu artırdığını belirtti. Tarım sektörünün desteklenmesi gerektiğini vurgulayarak, çiftçilerin masraflarının karşılanması ve girdi maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğini dile getirdi.

“Çiftçinin Zorunlu Giderleri Hızla Karşılanmalı”

Zirai don, dolu ve sel zararlarının yanı sıra kuraklık zararının da gündemde olduğunu belirten Suiçmez, devletin üreticileri koruması gerektiğini söyledi. Çiftçilerin zorunlu harcamalarının hızla karşılanması gerektiğini ve ek bütçe talep etti. Tarımdan tasarruf edilemeyeceğini, kaynakların doğru kullanılması halinde üretimin devam edeceğini belirtti.

“Ek Bütçe Hemen Şimdi”

Suiçmez, tarıma destek verilmesi gerektiğini ve ek bütçenin acil bir şekilde ayrılması gerektiğini vurguladı. Çiftçilere gereken desteğin sağlanması halinde üretimin sürdürülebileceğini belirtti ve tarım sektöründeki sorunların çözümü için hükümetin acil adımlar atması gerektiğini ifade etti.

Related Posts

Muş Ovası’nda 10 Milyar TL’lik Hububat Hasadı Beklentisi

Muş Ovası’nda gerçekleştirilen hasat töreninde, 2 milyon 100 bin dekar alanda ekimi yapılan hububattan yaklaşık 10 milyar TL gelir bekleniyor. Yetkililer, tarımın çeşitlenmesi ve verimliliğin artırılması için çalışmaların sürdüğünü ifade etti.

İnegöl’de Hırsızlık Olayı

İnegöl’de bir AVM’de hırsız, iki parfüm çalıp kayıplara karıştı. O anlar güvenlik kameralarında.

ÖTV değişti: Araç fiyatlar artacak

Otomotiv sektörüne ilişkin Özel Tüketim Vergisi değişikliğine yönelik kanun teklifi Meclis’ten geçti. Bu düzenlemeyle birlikte otomobillerde ÖTV yüzde 80 ile yüzde 220 arasında gerçekleşecek. NTV’den Burak Taşçı’nın haberine göre en yüksek artış ise …

Yeni vergi düzenlemeleri Meclis’ten geçti

Vergi düzenlemelerini içeren kanun teklifi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Denizli’de Yangın Kundaklama Şüphesi

Yangında 7 milyon zarar oluşan imalathanede gözaltına alınan A.K., ev hapsiyle tahliye edildi.

Cizre’de Hava Sıcaklığı 47 Dereceye Ulaştı

Şırnak’ın Cizre ilçesinde sıcaklık 47 dereceye ulaşarak yaşamı olumsuz etkiliyor. Esnaflar işlerini durdurmak zorunda kalıyor ve vatandaşlar gündüz saatlerinde evlerinde kalmayı tercih ediyor. Yerel halk, aşırı sıcaklar nedeniyle elektrik faturalarının yükseldiğini belirterek, yaz aylarında da yardım talep ediyor.