SPK düğmeye bastı: Kriptoda zorunlu bildirim başlıyor

Sermaye Piyasası Kurulu’ndan Kripto Varlık Platformlarına Yeni Denetim Esasları

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), kripto varlık hizmet sağlayıcıları için rezerv kanıtı denetimi süreçlerine dair uygulanacak yeni ilke ve esasları duyurdu. Buna göre, kripto borsaları artık müşteri varlıkları, cüzdan adresleri ve nakit bakiye bilgilerini bağımsız denetçilere düzenli olarak sunmakla yükümlü olacak.

Rezerv Kanıtı Denetimini Tamamlamaları Gerekiyor

SPK’nın haftalık bülteninde yayımlanan açıklamada, faaliyet izni başvurusu yapacak kripto varlık platformlarının öncesinde rezerv kanıtı denetimini tamamlamaları gerektiği belirtildi. Her üç aylık dönemde bir gerçekleştirilecek bu denetimler için bilgi sistemleri bağımsız denetim kuruluşlarıyla sözleşme yapılması zorunlu hale geldi.

Bir kripto platformu, aynı denetim şirketiyle arka arkaya en fazla 12 dönem; aynı başdenetçiyle ise en fazla 4 dönem çalışma hakkına sahip olacak.

Denetim Raporunda Yer Alacak Zorunlu Bilgiler

SPK’nın belirlediği ilkelere göre, denetim raporlarında kripto varlıkların listesi ve cari değerleri, müşterilere ait varlıkların hangi ağlarda tutulduğu, cüzdan adresleri ve saklama modeli bilgileri, platformun ve müşterilerin nakit bakiye büyüklükleri ve saklama kuruluşları ile çalışılan bankaların hesap bilgilerine yer verilmesi gerekiyor. Ayrıca, platformun likit rezervlerinde tutulan tüm varlıklar denetim kapsamına alınacak ve bu varlıkların %100’ünün doğruluğu teyit edilmek zorunda olacak.

Denetim Tarihleri Gizli Tutulacak

Bilgi sistemleri denetçileri, her denetim döneminde rastgele iki farklı tarih belirleyecek ve bu tarihler kripto varlık platformuyla ancak denetimden bir gün önce paylaşılabilecek. Bu uygulama, denetimin güvenilirliğini ve sürpriz niteliğini artırmayı amaçlıyor. Denetim sürecinde cüzdan doğrulama araçları ve kullanılan teknik detaylar da raporda yer alacak. Tüm denetim raporları, yönetim kurulu başkanlığına sunulacak ve en geç 15 iş günü içerisinde SPK’ya iletilecek.

SPK’nın bu yeni düzenlemesi, Türkiye’de kripto varlık piyasasında şeffaflığı ve yatırımcı güvenliğini artırmayı hedefliyor.

Related Posts

Vestel’den açıklama geldi

Türkiye’nin önde gelen holdinglerinden Zorlu’da 4,9 milyar dolara çıkan borçla ilgili endişeleri gidermek üzere varlık satışları ve işten çıkarmaları içeren kapsamlı yeni bir stratejiyi devreye alınıyor. ABD merkezli Bloomberg, Zorlu Holding’in işçi …

ECB: Ticari gerilimler finansal istikrarı tehdit edebilir

Avrupa Merkez Bankası (ECB) raporunda, küresel ticari çatışmaların finansal sistemin istikrarını tehdit edebileceği belirtildi.

CEO iddiaları doğruladı: Vestel, 2 bin kişiyi işten çıkaracak

Vestel toplam iş gücünün yaklaşık yüzde 10’una denk gelen 2 bin kişiyi işten çıkaracak.

İflasın eşiğindeydi: Zorlu Holding 2 bin kişiyi işten çıkarıyor

Zorlu Holding, borç yükünü hafifletmek için yeniden yapılanma sürecine giriyor. Şirket varlık satışları ve iş gücü azaltımı gibi adımlarla mali yapısını güçlendirmeyi hedefliyor. Ekonomik baskılar, bu süreci daha da kritik hale getiriyor.

TÜİK’in güven endeksi açıklandı! Son veriler ne anlatıyor?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Tüketici Güven Endeksi’nin Mayıs 2025 verilerini açıkladı. TÜİK ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası iş birliğiyle yürütülen Tüketici Eğilim Anketi sonuçlarına göre, tüketici güven endeksi Nisan 2025’te 83,9 …

Barış sinyali altını vurdu: Güvenli liman düşüşte! Gram, çeyrek, Cumhuriyet altını bugün ne kadar oldu? 20 Mayıs 2025 Salı altın fiyatları…

20 Mayıs 2025 Salı altın fiyatları belli oldu. Yurttaşlar altının ne kadar olduğunu merak etti. Peki, gram, çeyrek, Cumhuriyet altını bugün ne kadar oldu? İşte 20 Mayıs 2025 Salı altın fiyatları…