Meclis’te kurulacak komisyonun ismi ne olacak; partilerin önerileri neler?

PKK’nın Silah Bırakma Kararı Yeni Çözüm Sürecini Başlattı

PKK’nın silah bırakmaya başlamasıyla birlikte, “yeni çözüm süreci” adımlarını atmaya hazırlanılırken, Meclis’te oluşturulacak komisyonun adı siyasetin odak noktası haline geldi. CHP, komisyonun adının “Toplumsal Barış, Adalet ve Demokratik Mutabakat Komisyonu” olması gerektiğini savunurken, MHP ise “Milli Birlik ve Dayanışma Komisyonu” adını önerdi.

CHP: Toplumsal Barış ve Demokratik Standartlar Öncelikli

CHP’nin Ankara Temsilcisi Fevzi Çakır’ın haberine göre, CHP, bu komisyonun sadece terörle mücadele aracı olmadığını, aynı zamanda Türkiye’nin hukuk, özgürlük ve demokratik standartlarını güçlendirmeyi amaçladığını belirtti. Parti, “Toplumsal Barış, Adalet ve Demokratik Mutabakat Komisyonu” adı altında yapılanmanın önemini vurguluyor.

CHP’nin Beklentileri

  • Kararlar nitelikli çoğunlukla alınmalı.
  • Çalışmalar katılımcı ve şeffaf yürütülmeli.
  • Türkiye’deki demokratik standartlar yükseltilmeli.
  • Ayrımcı ve anti-demokratik düzenlemelere son verilmeli.
  • Tutuklu belediye başkanları tutuksuz yargılanmalı.

CHP yetkilileri, “Komisyonun kurulmasını destekliyoruz ancak sürecin samimiyetle yürütülmesi gerekiyor” şeklinde açıklama yapıyor.

Komisyon Raporlar Hazırlayacak

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un başkanlık kararıyla oluşturulacak komisyon, yasama yetkisine sahip olmayacak. Komisyon, öneri niteliğinde raporlar hazırlayacak ve bunları TBMM Başkanlığı’na sunacak. Çalışmaları kapsamında Ceza İnfaz Kanunu, Türk Ceza Kanunu ve Terörle Mücadele Yasası üzerinde yoğunlaşacak olan komisyonun hedefi, PKK’nın silah bırakma kararının ardından gereken siyasi ve hukuki adımları belirlemek. Sosyal entegrasyon da önemli bir konu olacak.

Üyelerin 31 Temmuz’a Kadar Bildirilmesi İsteniyor

Meclis Başkanı Kurtulmuş, siyasi partilere gönderdiği yazıyla komisyona üye bildirme sürecinin 31 Temmuz saat 17.00’ye kadar tamamlanması gerektiğini belirtti. Komisyonun ilk toplantısının ağustos başında yapılması planlanıyor ve toplamda 51 üye yer alacak.

Related Posts

İstanbul’da nükleer trafik: AB masaya oturdu

İran, Avrupa Birliği’nin önde gelen ülkeleri ile İstanbul’da masaya oturdu. BM yaptırımlarının kalkmasına günler kala, Avrupa İran’ı yaptırımlar tehdit ederek nükleer kapasitesini sınırlayan imzayı attırmaya çalışıyor. Ancak Tahran, sürenin uzatılmasını “anlamsız ve temelsiz” olarak niteliyor.

Hakim ve savcı atamaları Resmi Gazete’de

Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun (HSK) adli ve idari yargıdaki atama kararnamesi Resmi Gazete’de yayımlandı.

AKP’de İmralı rahatsızlığı

Bazı AKP kurmayları, “Seçim sürecine girilirken böyle bir başlığın açılması milliyetçi seçmeni ürkütür. 2015’teki çözüm süreci travması hâlâ akıllarda” iddiasında bulundu.

Muharrem İnce Memleket Partililere seslendi: Yenilmiş hissetmeyin

Memleket Partisi, 2’nci Olağanüstü Kurultayı’nda oy çokluğu ile kapatılma kararı aldı. Memleket Partisi Kurucu Genel Başkanı Muharrem İnce, sosyal medya hesabından partililere ve seçmene seslenerek ‘terk edilmiş hissetmeyin’ mesajı verdi.

Matematikte sınıfta kaldılar: 305 bin aday hiçbir soruyu yapamadı

Milyonlarca öğrencinin katıldığı Temel Yeterlilik Testi’nde (TYT) 40 soruluk matematik bölümünde adayların neredeyse yarısı 3 soruyu doğru yanıtlayabildi. 305 bin öğrenci ise hiçbir soruyu yapamadı. Haber: Beyzanur Özer

Tenis efsanesi Sharapova milyonlar harcadığı evini satışa çıkardı

Tenisin 1 numaralı efsanelerinden Maria Sharapova, Manhattan Beach’te, Pasifik Okyanusu’na yürüme mesafesindeki üç katlı göz kamaştırıcı malikanesini yaklaşık 25 milyon Dolara satışa çıkardı.