Başlıksı1000 yıldır kayıp olan Babil ilahisi yapay zekâyla çözüldü

Babil Metinleri ve Yapay Zekâ: Elektronik Babil Kütüphanesi

Günümüzden yaklaşık 4 bin yıl önce kurulan Babil, o dönemde dünyanın en büyük kenti olarak kabul ediliyordu. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Babil harabeleri, Irak’ın başkenti Bağdat’a yaklaşık 84 kilometre mesafede bulunmaktadır. Babil’in kültürel mirası, günümüze ulaşan yazılı eserlerle dikkat çekmektedir. Aralarında “Enuma Eliş” (Babil Yaratılış Destanı) ve “Hammurabi Kanunları”nın da bulunduğu bu eserler, Babil’in tarihi ve kültürel zenginliğine ışık tutmaktadır.

Yapay Zekâ ile Babil Metinlerinin Çözümlenmesi

Babil metinleri genellikle eski bir yazı sistemi olan “çivi yazısı” ile kil tabletlere yazılmıştı. Ancak bu tabletlere günümüze parçalar halinde ulaşıldı. Irak Bağdat Üniversitesi ve Almanya Münih Ludwig Maximilian Üniversitesi’nden oluşan bir ekip, antik Sippar kentindeki Sippar Kütüphanesi’nde bulunan yüzlerce çivi yazılı tableti çözümlemeyi hedeflemektedir.

Araştırmacılar, Elektronik Babil Kütüphanesi Platformu sayesinde yapay zekânın yardımıyla dünya çapındaki çivi yazısı parçalarını eşleştirerek birleştirdiklerini açıkladı. Bu platformun geliştirilmesiyle kayıp eserlerin bulunması daha da kolaylaşmıştır.

Babil’in Bilinmeyen Yönleri

Babil’in yaklaşık 250 satırlık ilahisi ilk kez eksiksiz olarak okunduğunda, Babil toplumunun bilinmeyen yönleri gün yüzüne çıktı. İlahide, kentin yapıları ve Fırat Nehri’nin önemi vurgulanırken, kadınların rahibe olarak görev yaptığı bilgisi de ortaya çıktı. Ayrıca, Babil halkının yabancılara karşı hoşgörülü ve saygılı olduğu da belirtilmektedir.

Babil İlahisi’nden bir bölüm:

“Bilge efendi Nudimmud tarafından tesis edilmiş Fırat,

Çayırları sulayıp, sazlıkları doyurur,

Sularını lagünlere ve denize salar,

Tarlaları otlar ve çiçeklerle coşar,

Çayırlarında parlak başaklar, arpa filizlenir,

Biçilen ekinler yığınlara dönüşür,

Sürü ve hayvanlar yeşil meralarda yatar,

Servet ve ihtişam, insanlara yakışan—

Cömertçe sunulur, çoğalır ve asilce verilir.”

Araştırmacılar, yapay zekânın desteğiyle Babil metinlerinin çözümlenmesi sürecinin devam ederek, Babil’in gizemlerini daha da aydınlatacağını vurgulamaktadır.

Related Posts

Tesla’dan bir ilk: Sürücüsüz araç sahibine teslim edildi

Otoban ve ara sokaklardan geçen sürücüsüz araç, yolu başarıyla kat etti

Okul Sporları Türkiye Okçuluk Şampiyonası Sivas’ta başladı

Okul Sporları Küçükler, Yıldızlar ve Gençler Türkiye Okçuluk Şampiyonası, Sivas’ta başladı. Yarın sona erecek şampiyonada, dereceye giren sporculara ödülleri verilecek.

Sutopunda Avrupa Şampiyonası biletini aldık

Sutopu Erkek Milli Takımı, 2026 Avrupa Şampiyonası’na katılma hakkı elde etti.

Müzik dinlerken tüylerin diken diken oluyorsa, beynin diğer insanlardan farklı çalışıyor olabilir

Müzik dinlerken bir anda vücudunuzun ürperdiğini, tüylerinizin diken diken olduğunu hissediyorsanız yalnız değilsiniz. ‘Frisson’ adı verilen bu his, beyninizin hem duygusal hem fiziksel düzeyde derin bir tepki verdiğini gösteriyor.

Perplexity Labs, AI destekli raporlama dönemini başlattı

Yapay zeka destekli arama motoru Perplexity, ücretli abonelere sunduğu yeni aracı Perplexity Labs’i duyurdu. Şirketin 20 dolarlık Pro abonelik planı kapsamında sunulan bu yeni araç, rapor, tablo, görsel ve interaktif uygulama üretimi gibi gelişmiş …

Zenith’ten 160. yıla özel saat üçlemesi

İsviçreli saat üreticisi Zenith, 1865 yılında Georges Favre-Jacot tarafından kurulduğunda ilhamını gökyüzünden aldı. Markanın adı, gök kubbenin en yüksek noktası olan “Zenith” kelimesinden geliyor. Mavi renk ise o günden bu yana Zenith’in simgesi …