Hindu adam bir Türk vesilesiyle Müslüman oldu: Londra’da Osmanlı’yı anlatıyor

Abdulmaalik Tailor: Hindu Bir Gençken Müslüman Oldu

Abdulmaalik Tailor, Hindu inancına sahip bir genç olarak büyüdü. Ancak 17 yaşındayken merak edip ilk kez oruç tutmaya başladı ve bu süreçte İslam’a ilgi duymaya başladı. 18 yaşına geldiğinde ise Kıbrıslı bir Türk aracılığıyla Londra’nın kuzeyinde bulunan Shacklewell Lane’deki Ramadan Camisi’ne giderek Müslüman oldu.

“En Az Maruz Kaldığım Din İslam’dı”

İslam’a geçiş anını anlatan Tailor, “Sonsuz gibi gelen 5 saniyeydi. İnançlı bir Hindu olarak yetiştirildim. Hackney’deki Yahudi mahallesinde büyüdüm. İngiltere Kilisesi’ne bağlı okulda okudum. En az maruz kaldığım din İslam’a yöneldim.” şeklinde konuştu.

Müslüman olduktan sonra ailesinden büyük bir tepki gördüğünü anlatan Tailor, önce sözlü sonra fiziki saldırıya maruz kaldığını belirtti ve “Hatta beni öldürmeye bile çalıştılar.” dedi.

Yaşadığı saldırıların ardından ailesini terk eden Tailor, İngiltere’deki İslam mirasını araştırmaya başladı. Bulduğu bilgileri turistlere ve çevresindeki insanlara aktararak İslam’ı tanıtmaya çalışıyor.

Londra’da Osmanlı’nın İzleri

Londra’da bilinen ilk bayram namazı 1894’te Chingford’da kılındı. Bu organizasyon ise Osmanlı’nın Londra Büyükelçiliği ve Anjuman-ı İslam adlı bir dernek tarafından organize edildi.

Tailor, bu bilgiyi öğrendiğinde çok şaşırdı ve konuyu Belediye Başkanı’na taşıyarak o noktayı bir turizm noktası haline getirme kararı aldı. Günümüzde o noktada bir otel bulunuyor ve Tailor, otele bir mavi tabela asılarak tarihin hatırlatılmasını sağladı.

Tailor’a göre dünyaca ünlü Trafalgar Meydanı’nın adı, Arapçada “Mağara Burnu” anlamına gelen “Taraf al-Ghar” kelimesinden geliyor.

İngilizlerin İspanya kıyılarındaki Trafalgar’da kazandığı ünlü deniz zaferinin adının verildiği meydanda savaşın kahramanı Amiral Horatio Nelson’un da heykeli bulunuyor.

Londra’da Kanuni Sultan Süleyman

Londra’nın merkezinde, birkaç yüz metre mesafedeki 3 nokta, Osmanlı izlerini taşıyor. Bunların başında Kraliyet Atlı Muhafız Birliği’nin tören alanındaki Osmanlı topu geliyor.

Kanuni Sultan Süleyman dönemi topunun üzerinde “Çağın büyük sultanı ve komutanı Süleyman. Ejderha gibi silahlar, gök gürültüsü gibi kükreyerek nefes aldıklarında düşman kaleleri yerle bir olsun. Hicri 931.” yazılı.

Trafalgar Meydanı yakınlarındaki Charing Cross İstasyonu da Osmanlı izlerini barındırıyor. Bu istasyon, Avrupa’yı ziyaret eden ilk Osmanlı Sultanı Abdülaziz’in Londra’da indiği nokta özelliğini taşıyor.

İngiltere’nin İlk Müslüman Lordu

Tailor, topraklarını ve ünvanını alt soyuna aktarma yetkisine sahip “Kalıtsal soylu” Lord Henry Stanley’in hikayesini anlatıyor.

İstanbul’da diplomat olarak görev yaparken İslam’ı seçen Lord Stanley, İngiltere’nin ilk Müslüman Lordu ve ilk Müslüman parlamento üyesi olarak tarihe geçti.

“Abdul Rahman” adını alan Lord Stanley, bugün Galler’de bulunan ata topraklarındaki 3 meyhaneyi kapattı, topraklarındaki kiliselerin restorasyonu sırasında İslam sanatının izlerini taşıyan vitraylar kullandı.

Bir Türk’ün Soyadı Polislere Lâkap Oldu

Tailor’ın araştırmalarına göre bir Türk’ün soyadı, Londra Polisi arasında “İngiliz olmayan polislere” verilen bir lakap haline geldi.

Buna göre soyadı “Mısri” olan Kıbrıs Türkü, 1967’de ilk Müslüman ve Türk olarak girdiği Londra Metropolitan Polis Teşkilatı’nda 1979’a kadar görev yaptı. İngilizce dışındaki bazı dilleri bilmesi nedeniyle yabancıların yaşadığı mahallelerdeki suçlara müdahalelerde görev aldı.

Kıbrıs Türkü’nün izini süren Tailor, ondan yıllar sonra teşkilatta görev yapan polislerin Mısri’yi tanıması karşısında şaşırdığını anlattı.

Tailor, tanıştığı polis memurlarının kendisiyle paylaştığı anıyı aktararak, “Polis müdürleri, memurlardan siyahi ya da Asyalı bir polis getirmesini istediği zaman ‘Bir Mısri bul.’ dermiş. Anısı böyle devam etmiş.” diye konuştu.

Related Posts

FETÖ operasyonunda kritik ayrıntılar: ByLock yerine ‘Jitsi’ ve ‘Signal’

Gaziantep merkezli 47 ilde FETÖ’nün güncel yapılanmasına yönelik operasyonlarda gözaltı sayısı 222’ ye yükseldi. Şüphelilerin ‘Jitsi’ ve ‘Signal’ isimli uygulamalar üzerinden haberleştiği, örgüte kazandırdıkları öğrencileri ise toplantı yapmak amacıyla yurt dışına gezi bahanesi ile götürdükleri belirlendi.

Sokakta boynundan bıçaklanan Betül dehşet anlarını anlattı

İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde, sokakta Betül Ç.’yi (18) bıçakla yaralayıp, telefonunu da gasbedip kaçan ve olaydan 1 gün sonra yakalanıp tutuklanan Çağlar Efe D. (17) hakkında, toplam 26 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırlandı. Ölümden döndüğünü belirten Betül Ç., “Hala kabuslar görüyorum. Olaydan 2 hafta önce bıçaklamayı planlamıştı ancak başaramamıştı. O zaman tutuklanmadı. En sonunda bıçakladı. O gün ölebilirdim. En ağır cezayı almasını istiyorum” dedi.

Ölümcül mantar hastalığı, küresel ısınmayla yayılabilir

Yeni bir araştırma, sıcak bölgelerde yaygın olan ölümcül mantar hastalığının küresel ısınmayla yayılabileceğini ortaya koydu.

Ercüment Akdeniz ve Yıldız Tar’a “silahlı örgüt üyeliği” suçlaması

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) soruşturması kapsamında tutuklanan gazeteciler Ercüment Akdeniz ve Yıldız Tar hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, “silahlı örgüt üyeliği” suçundan cezalandırılmaları istendi.

İsrail’in Gazze’de bir okula düzenlediği saldırıda çoğu çocuk 17 kişi hayatını kaybetti

İsrail ordusunun, Gazze Şeridi’nin orta kesimlerindeki El-Bureyc Mülteci Kampında bir okula düzenlediği saldırıda 17 kişi hayatını kaybetti.

İngiliz gazeteciyi turistik ilçede şok eden hareketler

Muğla’nın gözde tatil merkezi Marmaris ilçesine eşi ile birlikte tatile gelen İngiltere’nin önde gelen yayın kuruluşlarından Daily Ekspress Online’in okuyucu editörü Alex Evans, turistik kentteki hanutçuluk, gürültü kirliliği ve olumsuz davranışlara iki gece üç gün dayanabildi. Evans eşi ile birlikte ilçeyi kaçarcasına terk etti ve yaşadıkları faciayı tek tek anlattı “Türkiye’ye ilk ve son kez gelişim oldu” dedi.