Mutluluk hormonlarını aktif etmenin sırrı belli oldu

Mutluluğun Sırrı: Toplu Şarkı Söylemek

Batı İngiltere Üniversitesi’nden bilim insanları ve Bristol’daki St George’s konser salonu işbirliğiyle yürütülen “Mutluluk için Söyle” projesi, katılımcıların şarkı söylerken yaşadıkları deneyimleri detaylı bir şekilde incelemektedir.

Araştırmacılar, özellikle Noel öncesinde bir araya gelen 300’den fazla kişinin koro halinde şarkı söylerken ruh hallerindeki değişimi kaydetti. Katılımcılar, şarkı söyledikten sonra daha sakin, enerjik ve mutlu olduklarını belirttiler. Benzer bir çalışma yaz aylarında da gerçekleştirilerek, şarkı söylemenin fiziksel ve ruhsal durum üzerindeki kısa ve uzun vadeli etkileri karşılaştırıldı.

Müzik ve sağlık ilişkisi konusunda uzmanlaşan akademisyen Kat Branch, bu çalışmanın, şarkı söylemenin ruh halindeki iyileşmeyi ve enerji seviyesindeki yükselişi ne kadar derinden etkilediğini ölçmeyi amaçladığını vurguluyor. Zor zamanlarda şarkı söylemenin, katılımcılarda hızlı bir dayanışma hissi uyandırması ilginç bir bulgu olarak karşımıza çıkıyor.

Proje katılımcılarından biri olan John Neugebauer, diğer katılımcılarla hemen bağ kurduğunu ve çok keyifli bir deneyim yaşadığını ifade ediyor.

Neugebauer, “Eğer bir koroda şarkı söylemeyi düşünen, eğitimsiz biriyseniz yapın gitsin! Gerçekten fayda sağlayacaksınız. Kendinizden büyük bir şeyin parçası olma hissi, büyük bir neşe kaynağı. Şarkı söylerken çok fazla endorfin salgılıyorsunuz” diye konuşuyor.

Jon Munday ise bir arkadaşının tavsiyesi üzerine projeye katılmış ve şarkı söylemenin kendisini daha enerjik ve doğal hissettirmesini sağladığını söylüyor. Başta bazı notalara çıkamamaktan korktuğunu belirten Munday, bu endişeyi bir kenara atıp ortak deneyimin bir parçası olmanın önemini vurguluyor.

Araştırmacılar, ilkbahar sonrasında yeni bir grupla benzer bir deney yapmayı planlıyor. Yanlış nota tutma korkusu yaşayan kişilerin bile rahatlayıp keyif alabileceğini düşünüyorlar.

Önceki aylarda yayımlanan bir başka araştırma ise, akılda kalan şarkıların genellikle kusursuz bir şekilde söylendiğini ortaya koymuştu. Bu durum, müziğin beyin üzerindeki karmaşık etkilerini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Related Posts

Sabit kur ilaç krizini derinleştiriyor; psikiyatri tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar piyasada bulunamıyor

Sabit kur ilaç krizini derinleştiriyor; psikiyatri tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar piyasada bulunamıyor

Op. Dr. Zeki Salar: Yumurtalık rezervinde azalma genç kadınlarda da artıyor

Op. Dr. Zeki Salar: Yumurtalık rezervinde azalma genç kadınlarda da artıyor

Rahatsızlığı nedeniyle her yediğini kusunca 41 kiloya düştü, ameliyatla sağlığına kavuştu

Yaklaşık 4 yıl boyunca yaşadığı sağlık problemi nedeniyle 2 kez ameliyat olan, sıkıntıları geçmediği için 70 kilodan 41 kiloya kadar düşen Sabiha Demirden (44), tüm şikayetlerinin kalın bağırsağındaki darlıktan kaynaklandığını öğrenince şoke oldu. Antalya’da Prof. Dr. Tuğrul Çakır’ın gerçekleştirdiği 2,5 saatlik ameliyat ile sağlığına kavuşan Sabiha Demirden, yeniden doğduğunu söyledi.

Doktor çift, bebeklerinin hastalığını topuk kanı taramasıyla öğrendi

Diyarbakır’da Aile Hekimi Hatice Toprak Kaydal (30) ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Mehmetcan Kaydal (30) çifti, 10 aylık oğulları Deniz’in metabolik bir hastalık olan fenilketonüri olduğunu henüz 5 günlükken alınan topuk kanı sayesinde öğrendi. Erken tanı sayesinde Deniz, diyet tedavisiyle yaşamını sürdürüyor.

Sosyal yaşamı zorlaştırıyor! Botoks, hem teri hem de kokuyu önlüyor

Kimi insanlar sıcak yaz günlerinde bile kuru kalabilirken, kimileri ise en serin ortamlarda dahi avuç içlerinden ter damlayacak kadar zorlanıyor. Aşırı terlemenin günümüzde çözümsüz bir sorun olmadığını söyleyen Medikal Estetik Uzmanı Dr. Atakan Bör, botoksun, ter bezlerinin aşırı sinyallerle uyarılmasını önleyerek terlemeyi durdurabildiğine dikkat çekiyor.

Uzmanı açıkladı: Tansiyon hastalarının yarısı hasta olduğundan habersiz

Uzmanı açıkladı: Tansiyon hastalarının yarısı hasta olduğundan habersiz