NASA’ya kritik uyarı: Artemis, Ay’a dönüş misyonunda risk çok yüksek

NASA’ya sunulan yıllık güvenlik raporunda Artemis programının insanlı Ay’a dönüş misyonu da dahil olmak üzere, birçok uyarı niteliğinde endişeye dikkat çekiyor.

ABD’li uzay ajansının Apollo 17’den sonra ilk kez insanları Ay’a göndereceği Artemis 3 misyonunun 2027’de Ay’ın güney kutup bölgesine iniş yapması planlanıyor.

GÜVENLİK DEĞERLENDİRMESİ RAPORU

Havacılık Güvenliği Danışma Paneli (ASAP) tarafından yayımlanan yıllık rapor, NASA’nın etkileyici ilerlemeler kaydettiğini ancak hala çözülmesi gereken zorlukların bulunduğunu vurguladı.

Bu rapor, özellikle NASA’nın Ay’dan Mars’a Programı ile Alçak Dünya Yörüngesi’ndeki (LEO) Uluslararası Uzay İstasyonu operasyonlarına ilişkin önemli güvenlik gözlemlerine işaret etti.

RİSKLE İLGİLİ SORUNLAR

Eski NASA astronotu Korgeneral Susan J. Helms’in başkanlık ettiği ASAP uzmanlar paneli, NASA’nın ticari alçak Dünya yörüngesi hedeflerine geçişinde önemli risk unsurları bulunduğunu belirtiyor.

ARTEMIS PROGRAMINA DAİR ENDİŞELER

Rapor, NASA’nın derin uzay keşfi ve Mars’a yolculuk hedeflerinin büyük zorluklar ve belirsizlikler içerdiğini belirtiyor.

Raporda, “İnsanlı gezegenler arası seyahat yetenekleri ve uzay donanımlarının geliştirilmesi için en kritik adım, güvenli bir şekilde Ay’a geri dönmektir. Ay, hem bir gezegen yüzeyinde operasyon deneyimi kazanma hem de Mars benzeri aşırı koşullara sahip bir test ortamı sunuyor.” ifadeleri yer aldı.

Bununla birlikte, NASA’nın bütçe, endüstri, jeopolitik, teknik ve sağlık/tıp alanlarında büyük engellerle karşılaşacağını belirten rapor, NASA’nın hem Artemis programını yürütüp hem de alçak Dünya yörüngesindeki varlığını sürdürürken bu zorluklarla mücadele etmek zorunda kalacağını ifade ediyor.

BAŞARISIZLIK FİZİĞİ VE ORİON ISI KALKANI PROBLEMİ

ASAP, NASA’nın Aralık 2022’de gerçekleşen Artemis 1 misyonunda Orion kapsülünün Dünya’ya giriş sırasında ısı kalkanında yaşanan soyulma ve karbon kaybı sorunlarını proaktif bir şekilde araştırmaya devam ettiğini vurguluyor.

Rapora göre, NASA’nın bu başarısızlığın fiziksel nedenlerini anlamaya ve düzeltici önlemler almaya yönelik çalışmaları, gelecekteki ısı kalkanı montajlarında iyileştirmeler yapılmasını ve Artemis 2’nin 2026’daki uçuşunda mevcut ısı kalkanının kullanılmasını sağlayacak.

Ancak ASAP, bu mühendislik detaylarının ve ilgili risk değerlendirmelerinin henüz tam olarak incelenmediğini ve 2025 başlarında bu konunun özel olarak ele alınacağını belirtiyor.

ARTEMİS 3 İÇİN TEKNİK HAZIRLIK SEVİYESİ

Rapora göre, mevcut takvim ve teknik hazırlık seviyesi göz önüne alındığında, Artemis 3 görevinin kapasitesinin aşılmış olmasından büyük endişe duyuluyor.

Bu misyon pek fazla ilkleri barındırdığından dolayı çok fazla risk içeriyor.

Bilim insanları, NASA’nın kritik testlerden başarıyla geçmeden mürettebatlı uçuşları gerçekleştirmemesi gerektiğini söyledi.

Özellikle yörüngeye yakıt ulaştırma, kriyojenik yakıt ikmali ve uzun süreli uzayda depolama, İnsanlı İniş Sistemi (HLS) ile Orion’un kenetlenmesi, HLS’nin Ay’a başarılı bir şekilde inişi ve geri kalkışı gibi kritik aşamaların başarılı olması gerektiği belirtildi.

Related Posts

Neuralink’in beyin çipi takılan ALS hastası video hazırladı

Neuralink’in konuşamayan ilk hastası, beyin çipi sayesinde tek bir tuşa basmadan bir YouTube videosu hazırladı.

AI Günlükleri: yapay zeka dünyasında bu hafta (4 Mayıs 2025)

Son dönemde gündelik hayatta çok daha yaygın biçimde kullanılmaya başlanan yapay zeka teknolojileri hızla gelişmeye devam ediyor. Neredeyse her gün bu alanda dikkat çekici bir gelişme yaşanırken, önemli eşikler de bir bir aşılıyor. “AI Günlükleri …

Apple, ABD’ye rekor bir yatırım yapıyor!

Apple, önümüzdeki dört yıl içinde Amerika Birleşik Devletleri’ne toplam 500 milyar dolarlık bir yatırım yapacağını açıkladı. Şirketin CEO’su Tim Cook, bu duyuruyu ABD Başkanı Donald Trump’ın göreve başlamasının 100. günü için düzenlenen etkinlikte …

İskoçya’da düşük frekanslı uğultunun gizemi nedir?

İskoçya’da Lewis Adası’nda duyulan 50 Hz uğultusu gündeme oturdu. Ada halkının uyku düzenini altüst eden bu gizemli sesin kaynağı, bir türlü bulunamıyor.

Düzenli olarak yaptığınız bu hata sayısız bitki ve hayvanı öldürüyor

Evde kullandığınız bir kalem pil ya da cep telefonunuzun eski bataryası… Ömrünü tamamladıktan sonra çöp kutusuna attığınız bu küçük atıklar, doğada yıllarca çözünmeden kalıyor ve sessiz birer katile dönüşüyor.

Hawkeye dizisinin 2. sezonu iptal edilebilir!

Marvel evreninin sevilen yapımlarından Hawkeye’ın 2. sezonu ile ilgili belirsizlik giderek artıyor. Başrol oyuncusu Jeremy Renner’ın yaptığı son açıklamalar, dizinin geleceği hakkındaki soru işaretlerini beraberinde getirdi. Hawkeye’ın yeni sezonu …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir