Putin imzayı attı: Terör yasası… Taliban listeden çıkıyor mu

Rusya’nın Terör Örgütleriyle Mücadele Yasası Değişti

Rusya Yasal İşlemler Yayını internet sitesinde yer alan habere göre, Rusya Başkanı Putin’in imzaladığı yasa değişikliği ile artık herhangi bir terör örgütünün ismi belirtilmeyecek. Yasanın temel amacı, Rusya Federasyonu Başsavcısı veya yardımcısının talebi üzerine mahkeme kararıyla terör listesine alınan kişilerin dışında, herhangi bir kuruluşun faaliyetlerini yasaklama veya askıya alma yetkisine sahip olması olarak açıklandı.

Yasa değişikliğinin gerekçesinde, bir örgütün terör örgütleri listesine eklendikten sonra terörü destekleme ve meşrulaştırma faaliyetlerine son vermesi durumunda bu örgütün faaliyetlerine ilişkin yasağın askıya alınmasının önemi vurgulanmıştı. Mevcut yasalarda böyle bir durumun öngörülmemesi nedeniyle bu düzenlemenin gerekliliği üzerinde durulmuştu.

Rusya’da Taliban ve HTŞ Tartışması

Rusya’da geçmişte Taliban’ın terör listesinden çıkarılmasına yönelik yasa değişikliği yapılmıştı. Bu değişikliğin ilerleyen dönemde Suriye’deki Heyet Tahrir Şam’ın da terör listesinden çıkarılmasına olanak tanıyabileceği belirtilmişti. Yasa kısa bir süre önce Rusya Parlamentosu’nda kabul edilmişti.

Rusya’nın Taliban ve HTŞ ile İlişkileri

2003 yılında Rusya Yüksek Mahkemesi kararıyla Taliban terör örgütleri listesine alınmıştı. Ancak son zamanlarda Rusya’nın Taliban ile ilişkilerinde bir dönüşüm yaşandı. Afganistan Özel Temsilcisi Zamir Kabulov’un Adalet Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla Taliban’ın terör örgütleri listesinden çıkarılması teklifi Kremlin tarafından değerlendirildi. Rusya’nın bu girişimi Afganistan geçici hükümeti tarafından olumlu karşılandı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Taliban’ın Afganistan’da gerçek bir iktidar olduğunu vurgularken, Devlet Başkanı Putin de Taliban ile ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğini belirtti.

Related Posts

Halk plajında “Sezon başladı işgaller hortladı” eylemi yaptılar

Muğla’nın Bodrum ilçesinde onlarca kişi, Gümüşlük halk plajında “Sezon başladı İşgaller Hortladı” eylemi ve basın açıklaması yaptı.

TBMM’de AYM tartışması “23 yıldır kanun yapmayı, devlet yönetmeyi öğrenemediniz”

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’ye (KHK) ilişkin düzenlemeleri içeren “200 Sıra Sayılı Kanun Teklifi”nin ikinci bölümü üzerindeki görüşmeler devam ediyor. Muhalefet, düzenlemelerin Anayasa’ya aykırı olduğunu ve hukukun sistemli biçimde ihlal edildiğini savundu.

AYM kararına tepkiler çığ gibi büyüyor

Anayasa Mahkemesi’nin, sokak hayvanlarının toplanarak barınaklara gönderilmesini öngören yasal düzenlemeye ilişkin iptal talebini reddetmesine hayvan hakları savunucularından tepki geldi. Yaşatacağız Platformu, kararın ardından Kadıköy Süreyya Operası önünde basın açıklaması yaptı.

CHP’li isimden Sırrı Süreyya Önder açıklaması: Sürece zarar vermemek için şikayetçi olmadı

CHP Grup Başkan Vekili Murat Emir, Sırrı Süreyya Önder’e yönelik suikast iddialarına ilişkin “Önder, bana da şahsi bir görüşmemizde aracın tekerine bir aparat konulduğunu hatta resimlerini göstererek ve bunu kendisine dönük bir suikast girişimi olarak değerlendirdiğini ama bununla ilgili olarak şikayetçi olmayacağını çünkü sürece bir zarar vermek istemediğini söylemişti” dedi.

İngiltere Başbakanı ABD ile yeni anlaşmayı değerlendirdi

ABD ile İngiltere arasında ek gümrük vergileriyle ilgili yürütülen müzakerelerde anlaşmaya varıldı. ABD Başkanı Donald Trump anlaşma için, “ABD’nin en değerli müttefiklerinden biriyle çığır açan bir ticaret anlaşması duyurmaktan heyecan duyuyorum …

İlk Amerikan papa: Yeni Papa Robert Prevost kimdir?

Sistine Şapeli’nden yükselen beyaz dumanlar sayesinde papanın üçüncü turun sonunda seçildiği belli oldu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir