TÜSİAD’dan Suudi Arabistan çıkarması

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği’nden (TÜSİAD) yapılan açıklamaya göre, TÜSİAD’ın Suudi Arabistan heyetinde Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, yönetim kurulu üyeleri Çağatay Özdoğru ve Perihan İnci, genişletilmiş yönetim kurulu üyeleri Meltem Akol ve Aydın Buğra İlter, Körfez Ağı Koordinatörü Arda Cenk Tokbaş, Körfez Çalışma Grubu üyeleri Houmer Balazadeh, Kaan Kiziroğlu, Emre Kemal Mimaroğlu, Yurdaer Kahraman, Genel Sekreter Yardımcısı Hale Hatipoğlu, Küresel Ekonomik İlişkiler Direktörü Aslı Başkaracaoğlu ve Küresel Ekonomik İlişkiler Direktör Yardımcısı Başat Şimşek yer aldı.

Ziyaretin ilk gününde Riyad’da Suudi Arabistan Yatırım Bakan Yardımcısı Sara Al Sayed ile bir görüşme yapılırken, söz konusu görüşmede bu ülkedeki yatırım fırsatları ve Vizyon 2030 projeleri ele alındı. Ardından Nasser Abdulrahman Al-Zamil başkanlığında Suudi Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyonu ve Türkiye-Suudi Arabistan İş Konseyi temsilcileri ile biraraya gelen TÜSİAD heyeti, ticaret ve yatırım ilişkilerinin geliştirilmesi için atılabilecek adımlar hakkında görüş alışverişinde bulundu.

Ziyaret kapsamında Ajlan & Bros Holding Mega Projeler Grup CEO’su Ali Al Hazmi ile biraraya gelen heyet, Türk şirketleri ile işbirliği ve ortaklık alanlarını ele aldı. Heyet, Riyad Büyükelçisi Emrullah İşler’e de bir ziyarette bulunarak Suudi Arabistan’daki iş ve yatırım ortamı hakkında bilgi aldı.

Al Muhaidib Grup Yönetim Kurulu Başkanı Suleiman Al Muhaidib’in ev sahipliğinde düzenlenen akşam yemeğinde Suudi iş insanları ile bir araya gelen heyet, ziyaretin ikinci gününde Suudi Arabistan Sanayi ve Maden Kaynakları Bakan Yardımcısı Khalil Ibn Salamah ile buluştu. Görüşmede bakanlığın öncelik verdiği sektörler ele alınarak TÜSİAD’ın dijitalleşme alanında yürüttüğü çalışmalar aktarıldı.

Ardından Suudi Arabistan Varlık Fonu (PIF) Paydaş Yönetimi Bölüm Başkanı Mulham Al Bakree başkanlığındaki heyetle bir araya gelinerek PIF’in Suudi Arabistan’daki ve ülke dışındaki yatırımlarında öncelikli sektörleri hakkında bilgi alındı.

Heyet, ziyaret kapsamında Dış Ticaret Otoritesi Guvernörü Mohammad Al Abduljabbar ve Dış Ticaret Bakanlığı yetkilileri ile görüşmeler gerçekleştirdi. Görüşmelerde iki ülke arasındaki ticaretin gelişmesinin önemi vurgulanarak, Türkiye – Körfez Ülkeleri İşbirliği Konseyi Serbest Ticaret Anlaşması’nın ilk tur müzakerelerinin başlamasının ekonomik ilişkilere katkısının altı çizildi. Riyad’daki son görüşmede Olayan Finans Şirketi CEO’su Dr. Nabeel Al Amudi ve ekibi ile yapılan toplantıda iki ülkede yatırım için öncelikli görülen sektörler ele alındı.

CİDDE’DEKI İŞ VE YATIRIM ORTAMI KONUŞULDU

TÜSİAD heyeti, Suudi Arabistan ziyaretinin son gününde Cidde’de ilk olarak Cidde Başkonsolosu Mustafa Ünal ve ekibi ile bir araya geldi. Cidde’deki iş ve yatırım ortamı hakkında bilgi aldı. Ardından Cidde Ticaret Odası Başkanı Mohamed Yousuf Naghi başkanlığındaki yönetim kurulu ve iş insanları heyeti ile bir görüşme gerçekleştiren heyet, görüşmede, Cidde ve Suudi Arabistan’daki iş yapma süreçleri, Vizyon 2030 çerçevesinde fırsatlar ve işbirliği alanlarını ele aldı.

Heyet, Cidde’deki diğer görüşmelerinde de Arabistan’daki yatırımları, öncelikli alanları ve Türkiye’deki fırsatları konuştu.

“SUUDİ ARABİSTAN’A YAPTIĞIMIZ İLK ZİYARET”

Açıklamada görüşlerine yer verilen TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, bunun TÜSİAD olarak bu Suudi Arabistan’a yaptıkları ilk ziyaret olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“Bakanlıklar, iş dünyası, ticaret odaları, önde gelen aileler ile son derece verimli ve kapsamlı görüşmeler yaptık. Türkiye ve Suudi Arabistan hem yüksek üretim kapasitesine hem de büyük pazarlara sahip iki ülke. Ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin günden güne iyiye gittiğini memnuniyetle takip ediyoruz. Ziyaretimiz Suudi Arabistan’ın 2030 vizyonu çerçevesinde başlatmış olduğu projelerin sunduğu fırsatlar ve yatırım teşviklerini anlamak için son derece faydalı oldu. Gelişen ekonomik ilişkilerimiz sonrası, ihracatımız 2023 yılında bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 150 artış göstererek 2,6 milyar dolar seviyesine, ticaret hacmimiz de 6,8 milyar dolara ulaştı. Suudi Arabistan’ın Vizyon 2030 kapsamındaki projelerinin hayata geçirilmesinde Türk özel sektörünün önemli katkıları olabilir. Bu süreç içinde ticaret ve yatırım ilişkilerimizi geliştirmek, ekonomik işbirliğimizi derinleştirmek için önemli fırsatlar olduğuna inanıyoruz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx