Uzmanı uyardı: Mükemmeliyetçilik kalıcı göz hasarına neden olabilir

SSR Hastalığı Göz Sağlığını Nasıl Etkiliyor?

Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. M. Giray Ersöz, SSR hastalığının görme noktasında büyük sorunlara yol açabileceğini belirtiyor. Bu hastalık, göz arkasında veya gözde sıvı birikmesi sonucu ortaya çıkan özel bir rahatsızlıktır. Özellikle 30 ila 50 yaş arası erkeklerde daha sık görülen bu hastalığın, 50 yaşından sonra kadınlarda da sıkça karşılaşıldığını ifade ediyor.

‘Genç Erkekler ve Masa Başı Çalışanlar Dikkat!’

Doç. Dr. Ersöz, şikayetlere yol açan durumları da sıralıyor. Görme azalması, karanlık görme, renklerin soluk görünmesi gibi belirtiler hastalığın habercisi olabilir. Ayrıca erkeklerde kadınlara oranla 3 ila 4 kat daha sık görülen bu hastalığın, özellikle genç erkeklerde ve masa başında uzun süre çalışanlarda daha riskli olduğunu vurguluyor.

A tipi mükemmeliyetçi kişiler ve stres altındaki masa başı çalışanların daha fazla risk altında olduğunu belirten Doç. Dr. Ersöz, vardiyalı çalışma düzeni ve düzensiz uyku alışkanlıklarının hastalık riskini artırdığını ekliyor. Stres, steroid ilaç kullanımı, orta yaşlı erkekler de hastalık için risk faktörü oluşturuyor. Hamilelik, sigara, aşırı kafein tüketimi, uyku apnesi gibi durumlar da hastalık riskini artırabilir.

‘Tedavi Edilmezse Görme Kayıpları Kalıcı Olabilir’

Doç. Dr. Ersöz, santral seröz retinopati hastalığının kendiliğinden iyileşebilen bir rahatsızlık olduğunu söylüyor. Ancak retina altındaki sıvının 3 aydan fazla süresi varsa, kalıcı görme hasarlarına sebep olabileceğini belirtiyor. Hastalığın kronikleşmesi durumunda ise ciddi ve kalıcı görme kayıplarına neden olabileceğini vurguluyor.

SSR hastalığında tedavinin zamanında başlanması çok önemli. Doç. Dr. Ersöz, hastalığın tedavisinde fotodinamik tedavinin oldukça etkili olduğunu belirtiyor. Ayrıca eşik altı lazer tedavisi de kullanılan yöntemler arasında. Hastalığın tedavisinde yaşa bağlı sarı nokta hastalığı gibi damar gelişimini geriletmeye yönelik göz içi iğne tedavilerinin de kullanılabileceğini ifade ediyor. Yapılan bilimsel çalışmalarda ise hap, damla ve göz içi iğne tedavilerinin etkili olmadığı sonucuna varılmıştır.

Related Posts

Alerjiniz artık daha geç başlıyorsa nedeni bu olabilir!

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Emine Özsarı, iklim değişikliğinin etkisiyle polen mevsiminin mayıs-haziran aylarına kaydığını belirtti. Doç. Dr. Özsarı, alerji ilaçlarının düzenli kullanımının önemli olduğunu ve bağımlılık yapmadığını vurguladı.

15 yıllık diyaliz tedavisi organ nakliyle sona erdi

15 yıllık diyaliz tedavisi organ nakliyle sona erdi

Genç yaşta ‘hipertansiyon’ tanısı alanlar dikkat

İleri yaş hastalığı olarak bilinen yüksek tansiyon diğer adıyla hipertansiyon, genç yaşlarda da görülebiliyor. Uzmanlar, erken yaşlarda görülen tansiyon vakaları için önemli uyarılarda bulundu.

Çocuğunuzun bu davranışı aslında gizli bir yardım çağrısı olabilir

Çocuklar dünyayı oyunla keşfeder, duygularını oyunla ifade eder. Ancak bazen masum gibi görünen bazı oyunlar, aslında bir sorunun habercisi olabilir. Uzmanlar, ebeveynlerin “sadece oynuyor” diyerek göz ardı ettiği bazı davranışların, çocuğun gelişimiyle ilgili önemli sinyaller taşıyabileceği konusunda uyarıyor.

RSV’nin ekonomik yükü ile ilgili Türkiye’de ilk araştırma

Bebeklerde yaşamı tehdit eden şiddetli solunum yolu enfeksiyonlarına yol açan Respiratuar Sinsityal Virüs’ü (RSV) konu alan bu ilk raporun sonuçlarını Başkent Üniversitesi Sağlık Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Simten Malhan düzenlenen bir basın toplantısıyla açıkladı. Basın toplantısına katılan Hacettepe Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Bölümü Öğretim Görevlisi Prof Dr. Ateş Kara da RSV hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Strese Karşı 10 Etkili Adım

Strese karşı atılması gereken adımlar hakkında bilgi veren Uzm. Psikolog Jülide Unutmaz, önemli mesajlar verdi.