Çaya bisküvi batırıp yiyen yandı! Kimsenin aklına gelmez, eridikçe mahvediyor

Çoğumuz, çayın içine bisküvi batırırken bunun sadece basit bir keyif olduğunu düşünürüz. Ancak bu alışkanlık, bazı beklenmeyen sağlık sorunlarına yol açabilir. İşte bisküviyi çaya batırarak yemenin bazı etkileri.

Bisküviler, rafine şeker ve beyaz un içerdiği için yüksek glisemik indekse sahip. Çaya batırıldığında, bisküvinin içindeki karbonhidratlar daha hızlı çözünür ve vücuda daha hızlı şeker yüklemesi yapar. Bu durum da kan şekerinizin yükselmesine, kısa bir süre sonra da hemen düşmesine neden olur.

Çaya batırıldığında bisküvinin lif oranı azalır ve daha hızlı sindirilir. Hızlı sindirim yapmanız, uzun süre tok kalmanızı önler ve daha fazla yemek yemek istersiniz. Aynı zamanda mide asidini yükselterek sindirim sisteminizi de zorlayabilir.

Satın alınan paketli bisküvilerin çoğunda katkı maddesi bulunur. Sindirim sistemini etkileyen bu durum, hem karaciğeri olumsuz etkiler hem de kötü kolesterolü artırır. Zararlı yağlar vücudunuzda birikerek zararlı hale gelmeye başlar.

Çay ve bisküvi ikilisinin yalnızca mideyi kötü etkilediğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Bu ikili diş sağlığı için de büyük tehdit oluşturuyor. Çaya batırılan bisküviler diş minesine zarar verir ve dişlerin arasına daha kolay girerek çürüklere yol açabilir.

Çaya bisküvi batırmayı çok seviyor ve bu alışkanlıktan vazgeçemiyorsanız daha sağlıklı alternatifleri deneyebilirsiniz. Beyaz un yerine tam buğday unu veya yulaf ezmesi içeren bisküviler, kan şekerini daha yavaş yükseltebilir. Ayrıca şeker yerine, bal veya hurma özü kullanılarak tatlandırılan bisküviler daha sağlıklıdır.

Paketli ürünler yerine, evinizde tam tahıllı ve az şekerli bisküviler yaparak sağlıklı bir seçenek oluşturabilirsiniz. Bunun için yulaf ezmesi, muz veya tarçın gibi malzemeleri kullanabilirsiniz. Çaya bisküvi batırarak yemek, çocukluktan gelen keyifli bir alışkanlık olsa da sağlık açısından bazı riskleri taşır. Uzak durmakta fayda var.

Eğer bu alışkanlıktan vazgeçemiyorsanız, daha sağlıklı alternatifleri tercih edebilirsiniz. Tam tahıllı, şekersiz bisküviler veya evde hazırlayabileceğiniz sağlıklı tariflerle çay keyfi yapabilirsiniz. Unutmayın, küçük gibi görünen alışkanlıklar bile sağlığınızı büyük ölçüde etkileyebilir.

Related Posts

Romatizmanız baharla alevleniyorsa nedeni bu olabilir!

Romatoloji Uzmanı Doç. Dr. Soner Şenel, mevsim geçişlerinde ve yağışlı havalarda romatizmal hastalıklarda artış yaşandığını belirtti. İşte iltihaplı romatizmanın bu dönemlerde neden tetiklendiğine dair önemli bilgiler…

Kefir Alzheimer’a karşı koruyucu olabilir mi? Uzmandan önemli uyarı!

Diyetisyen Beyza Tağraf, kefirin bağırsak iltihaplarını baskılayarak nöroinflamasyonu azaltabileceğini ancak Alzheimer’dan korunmak için tek başına yeterli olmadığını vurguladı.

Adım sayısını artırmak neden önemli? İşte cevabı

Uluslararası bir araştırma, günlük adım sayısını artırmanın hareketsiz yaşam tarzının neden olduğu sağlık risklerini önemli ölçüde azaltabileceğini gösterdi.

Pirinç tüketiminde tehlike: Arsenik seviyeleri yükseliyor!

Dünyadaki milyarlarca insan için temel bir besin kaynağı olan pirinç hakkında yapılan yeni bir çalışma, iklim değişikliğinin bu tahıl içindeki arsenik seviyelerini artırabileceğini öne sürüyor.

Bağcılar Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi Açıldı

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, İstanbul’da, Bağcılar Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Açılış Töreni’ne katıldı.

Kalp krizi ve felç riskinin azaltıyor! ‘Haftada en az bir porsiyon yenmeli’

Balığın, yüksek kaliteli protein, iyot ve çeşitli vitamin ve mineraller dahil olmak üzere birçok önemli besin maddesi bakımından zengin olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Zülal Yalçın, haftada en az bir porsiyon balık yemenin önemine dikkat çekti.