Mersin, Hatay ve Adana Narenciye İhracatında Öncü

Türkiye 2024’ün Narenciye İhracatında Mersin, Hatay ve Adana Öne Çıkıyor

Türkiye’nin geçen yılki narenciye ihracatında yüzde 73,8’lik paya sahip olan Mersin, Hatay ve Adana’dan, farklı ülkelere 769 milyon 893 bin dolarlık ürün gönderildi. İklim özellikleri ve verimli toprakları sayesinde yaş meyve ve sebze üretiminde öne çıkan Doğu Akdeniz’deki iller, 2024’te Türkiye’nin narenciye ihracatına büyük katkı sundu.

Akdeniz İhracatçı Birlikleri verilerine göre, geçen yıl kaydedilen 1 milyar 46 milyon 128 bin dolarlık narenciye dış satımının 769 milyon 893 bin dolarlık kısmı Mersin, Hatay ve Adana’dan gerçekleştirildi. Farklı ülkelere 676 bin ton narenciyenin gönderildiği Mersin, 437 milyon 164 bin dolarlık döviz geliriyle Türkiye’nin narenciye ihracatında ilk sırada yer aldı. Hatay ve Adana ise sırasıyla 213 milyon 145 bin dolar ve 119 milyon 583 bin dolarlık narenciye dış satımı yaptı.

Bu illerden en fazla ihracat Rusya’ya yapıldı ve mandalina en çok tercih edilen ürün oldu. Ulusal Turunçgil Konseyi Başkan Vekili Kemal Kaçmaz, bölgenin ürün kalitesinin dünya standartlarında olduğunu vurgulayarak, “Üreticilerimiz dünya kalitesinde ürün yetiştiriyor. Bundan dolayı dış satımda sıkıntı yaşamıyoruz.” dedi.

Kaçmaz, Mersin, Hatay ve Adana’nın narenciye ihracatında önemli bir role sahip olduğunu belirtti. Bu illerin lojistik avantajının sektöre büyük fayda sağladığını ve ürünlerinin yurt dışında da tercih edildiğini dile getirdi. Kaçmaz, sektörün gelişimine yönelik işbirliklerinin devam edeceğini ve ihracatın artırılmasına odaklanacaklarını sözlerine ekledi.

Related Posts

Gözler bu toplantıda: ABD ve Çin ticaret masasına oturuyor

ABD ile Çin arasında uzun süredir devam eden ticaret savaşında kritik bir adım atılıyor. Taraflar, ekonomik ilişkilerdeki gerilimi azaltmak ve ticari anlaşmazlıkları çözmek amacıyla müzakerelere başlıyor. İlk temas bu hafta sonu İsviçre’nin Cenevre …

Aracı kurumlardan 7 hisse için 15 yeni hedef fiyat: Aselsan, THY, Arçelik dikkat çekiyor

2025 ilk çeyrek bilançolarının ardından aracı kurumlar model portföylerini güncelledi. Borsa İstanbul’da işlem gören 7 şirket için 15 farklı hedef fiyat açıklandı. İşte detaylar…

Merkez Bankası Başkanı’ndan enflasyon mesajı

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sunum yapıyor.

Hazır beton firmalarına ilişkin rekabet soruşturmasında sözlü savunmalar alındı

Rekabet Kurulunca, Ankara’da hazır beton alanında faaliyet gösteren bazı teşebbüsler hakkında yürütülen soruşturmada sözlü savunma toplantısı gerçekleştirildi.

Asya borsaları yine o ülke hariç pozitif seyrediyor!

Asya borsalarında ticaret savaşlarının sınırlı da olsa yatıştığına dair iyimserliklerle Hindistan hariç pozitif bir seyir izleniyor.

Kamuda işçi olmak zorlaşıyor!

Kamuda geçici işçi alımına ilişkin dikkat çeken bir düzenleme yapıldı. Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre kamuda geçici işçi alımlarında bundan sonra sigortalı olmama şartı aranabilir. Dünya’nın haberine göre “Kamu Kurum ve Kuruluşlarına İşçi …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir