Mutluluk hormonlarını aktif etmenin sırrı belli oldu

Mutluluğun Sırrı: Toplu Şarkı Söylemek

Batı İngiltere Üniversitesi’nden bilim insanları ve Bristol’daki St George’s konser salonu işbirliğiyle yürütülen “Mutluluk için Söyle” projesi, katılımcıların şarkı söylerken yaşadıkları deneyimleri detaylı bir şekilde incelemektedir.

Araştırmacılar, özellikle Noel öncesinde bir araya gelen 300’den fazla kişinin koro halinde şarkı söylerken ruh hallerindeki değişimi kaydetti. Katılımcılar, şarkı söyledikten sonra daha sakin, enerjik ve mutlu olduklarını belirttiler. Benzer bir çalışma yaz aylarında da gerçekleştirilerek, şarkı söylemenin fiziksel ve ruhsal durum üzerindeki kısa ve uzun vadeli etkileri karşılaştırıldı.

Müzik ve sağlık ilişkisi konusunda uzmanlaşan akademisyen Kat Branch, bu çalışmanın, şarkı söylemenin ruh halindeki iyileşmeyi ve enerji seviyesindeki yükselişi ne kadar derinden etkilediğini ölçmeyi amaçladığını vurguluyor. Zor zamanlarda şarkı söylemenin, katılımcılarda hızlı bir dayanışma hissi uyandırması ilginç bir bulgu olarak karşımıza çıkıyor.

Proje katılımcılarından biri olan John Neugebauer, diğer katılımcılarla hemen bağ kurduğunu ve çok keyifli bir deneyim yaşadığını ifade ediyor.

Neugebauer, “Eğer bir koroda şarkı söylemeyi düşünen, eğitimsiz biriyseniz yapın gitsin! Gerçekten fayda sağlayacaksınız. Kendinizden büyük bir şeyin parçası olma hissi, büyük bir neşe kaynağı. Şarkı söylerken çok fazla endorfin salgılıyorsunuz” diye konuşuyor.

Jon Munday ise bir arkadaşının tavsiyesi üzerine projeye katılmış ve şarkı söylemenin kendisini daha enerjik ve doğal hissettirmesini sağladığını söylüyor. Başta bazı notalara çıkamamaktan korktuğunu belirten Munday, bu endişeyi bir kenara atıp ortak deneyimin bir parçası olmanın önemini vurguluyor.

Araştırmacılar, ilkbahar sonrasında yeni bir grupla benzer bir deney yapmayı planlıyor. Yanlış nota tutma korkusu yaşayan kişilerin bile rahatlayıp keyif alabileceğini düşünüyorlar.

Önceki aylarda yayımlanan bir başka araştırma ise, akılda kalan şarkıların genellikle kusursuz bir şekilde söylendiğini ortaya koymuştu. Bu durum, müziğin beyin üzerindeki karmaşık etkilerini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Related Posts

Romatizmanız baharla alevleniyorsa nedeni bu olabilir!

Romatoloji Uzmanı Doç. Dr. Soner Şenel, mevsim geçişlerinde ve yağışlı havalarda romatizmal hastalıklarda artış yaşandığını belirtti. İşte iltihaplı romatizmanın bu dönemlerde neden tetiklendiğine dair önemli bilgiler…

Kefir Alzheimer’a karşı koruyucu olabilir mi? Uzmandan önemli uyarı!

Diyetisyen Beyza Tağraf, kefirin bağırsak iltihaplarını baskılayarak nöroinflamasyonu azaltabileceğini ancak Alzheimer’dan korunmak için tek başına yeterli olmadığını vurguladı.

Adım sayısını artırmak neden önemli? İşte cevabı

Uluslararası bir araştırma, günlük adım sayısını artırmanın hareketsiz yaşam tarzının neden olduğu sağlık risklerini önemli ölçüde azaltabileceğini gösterdi.

Pirinç tüketiminde tehlike: Arsenik seviyeleri yükseliyor!

Dünyadaki milyarlarca insan için temel bir besin kaynağı olan pirinç hakkında yapılan yeni bir çalışma, iklim değişikliğinin bu tahıl içindeki arsenik seviyelerini artırabileceğini öne sürüyor.

Bağcılar Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi Açıldı

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, İstanbul’da, Bağcılar Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Açılış Töreni’ne katıldı.

Kalp krizi ve felç riskinin azaltıyor! ‘Haftada en az bir porsiyon yenmeli’

Balığın, yüksek kaliteli protein, iyot ve çeşitli vitamin ve mineraller dahil olmak üzere birçok önemli besin maddesi bakımından zengin olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Zülal Yalçın, haftada en az bir porsiyon balık yemenin önemine dikkat çekti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir